Opinió.- L’estació de Barcelona-Sants

bcn_santsL’estació de Barcelona-Sants és un destí habitual per aquells que arriben a Barcelona. També n’és un lloc de pas per aquells que viatgen en tren per a fer cap a Sant Andreu Arenal, el Clot o Passeig de Gràcia. La Conxi i el Jose Mari l’havien utilitzar moltíssim el  tren en els seus viatges per les Espanyes quan eren la sra. Conxita i don José.  Fa dos anys d’això.

Ella és llicenciada en dret.  Ell va acabar la carrera de Camins als 42 anys, estudiant fora d’hores de treball, també durant els caps de setmana… i amb el suport d’ella.

Recorden que l’any 2011 van llegir a la premsa el trionf del Partit Popular al govern de l’Estat Espanyol. Ells l’ havien votat. Estaven contents. Els va venir al pensament els anys d’auge en l’edificació (l’anterior mandat a l’Estat del mateix partit polític)  i aquesta nova victòria electoral significava, en primer termini, tornar a aquella època. Pintava molt bé. Abans no l’havien pogut gaudir perquè encara estaven cursant els estudis i treballant, però ara podrien… A més havien anunciat en el programa electoral que baixarien impostos directes i alguns indirectes perquè les espectatives d’exportació eren molt favorables.. i etc, etc… Un programa electoral fet a mida per els empresaris que els en beneficiaria.  Ja ho tenien parlat. Amb uns quants contactes, una mica d’inversió i els seus coneixements seria fàcil fer diners i tenir èxit. S’ho haurien de treballar una mica, sí. Ajustar la despesa els primers anys, sí… però era ben fàcil. Ja havia passat anys endarrera. No havia cap problema.

Poc temps van estar-se per invertir els seus estalvis en la compra d’unes finques a les rodalies de la ciutat d’on eren els seus pares, en redactar un estudi de viabilitat i encomanar un projecte de vivendes a Julio, un arquitecte amic. L’hipoteca de les finques havia estat fàcil de firmar perquè la directora de l’entitat bancaria era amiga d’infantesa de la Conxita i tot eren facilitats. A més li va aprovar una pòlissa que cobria de sobres el “cronograma d’execució del projecte” i en poc temps la podrien cancelar… I d’altres detalls que no entraré a descriure per no avorrir-vos. Tot era realment molt il·lusionant.

En pocs mesos la realitat va anar canviant. Immersos en fer créixer un projecte preciós, gairebé no es van adonar de l’envoltall fatídic que els venia a sobre. La premsa i els informatius dels canals de televisió dibuixaven una realitat lligada a una Europa en recessió.

-Dos anys de crisi.  -No passa res, tranquils… (pensaven)… Però tot plegat va ésser  una concatenació de circumstàncies fins arribar a perdre el pis on vivien. El programa electoral de feia un temps va canviar-se, noves lleis diferents sortien cada dia en tots els àmbits a fi d’adaptar una realitat a un país diferent, la directora de l’entitat bancaria va ser traslladada a l’oficina d’un altra població, els amics no hi eren. Van perdre assessorament i confiança, inclús la confiança d’un en l’altre i els pagaments anaven endarrerint-se… Va arribar l’embarg i es van trobar al carrer. D’avui per demà sense poder fer res. Tampoc no tenien cap altre parent directe, germà, pares… que els pogués donar un cop de mà, econòmicament parlant.

“Dormir al carrer una nit, és caure en un pou sense fons del que ja no pots tornar a sortir”.

Hi ha una marca pintada a la pared de sota la marquesina de l’estació de Sants, a Barcelona. Entrant a l’estació, a l’esquerra. Allí era casa seva fa uns dos anys.

La marca a la pared és real, però hi dorm un altra persona. En realiat hi dorm una persona a cada pam de pared, a cada cantonada. Aquesta podria ser la història de qualsevol parella. L’objectiu d’escriure aquesta història factible, en unes circumstànscies de vida reals, és el de veure el món amb un altra perspectiva… la dis capacitat no és cap regal, ni un destí.

En aquest blog fem una mirada al passat en un present fosc (veieu les hemeroteques), però sobre tot per un futur possible i digne.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Opinió i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s